Jeugdwerk Limburg

jwlIn 2003 is in overleg tussen Leiding en Bestuur het besluit genomen om de twee jongste groepen, Welpen en Shiva´s, weg te halen bij Scouting Nederland en per 1 januari 2004 aan te sluiten bij het Jeugdwerk Limburg (JWL).

Door de jaren heen werd door de Welpen en Shiva's nooit of vrijwel nooit een beroep gedaan op de ondersteuning en/of werd er deelgenomen aan landelijke of regionale activiteiten van Scouting Nederland. De hoge, steeds stijgende, contributieafdracht naar het landelijk bureau van Scouting Nederland stond dan ook in geen verhouding met de diensten die werden afgenomen. Bij Scouts ligt de zaak anders. Zij maken wel vaker gebruik van de diensten van Scouting Nederland. Vandaar dat deze groepen blijven aangesloten bij Scouting Nederland.

Wat is het JWL eigenlijk ?

Het JWL staat voor Jeugdwerk Limburg en is een provinciaal steunpunt voor jeugd en jongerenorganisaties in Limburg. Het JWL wil een steun in de rug en een vraagbaak zijn voor alle zaken die in de dagelijkse praktijk van het jeugdwerk voorkomen.

Wie zijn er allemaal aangesloten bij het JWL ?

Dat is heel verschillend. Jeugd -en jongerenorganisaties in de ruimste zin van het woord. Jeugdclubs, jeugdsozen, kindervakantiewerk en nu dus ook (ex) -Scouting verenigingen, zoals Oirlo, Horst en Leunen. In totaal zijn zo´n 120 organisaties aangesloten bij het JWL. Kijk voor meer informatie op hun website.

Hoe werkt het JWL?

Het JWL is een vraaggerichte organisatie. Via de contactpersoon van de vereniging komt een vraag bij de consulente van het JWL terecht. Meestal zal deze consulente direct een antwoord kunnen geven, lukt dat niet wordt er doorverwezen naar de betreffende instanties die de vraag wel kunnen beantwoorden. Het JWL heeft een uitgebreid scholingsaanbod in huis, maar de doelstelling blijft altijd, wij vragen, zij draaien. Het VJL kent geen verplichte cursussen en geen uniformverplichting. Verenigingen kunnen hier vrij in beslissen.

Hoe gaat dat samen, JWL en Scouting in Leunen?

We zijn een vereniging gebleven. Omdat Scouting Nederland niet toestaat dat slechts een gedeelte van de leden lid is van Scouting Nederland werd voor Welpen en Shiva’s een aparte stichting opgericht: de "Stichting Don Bosco Leunen (jeugd) ". Deze stichting heeft hetzelfde bestuur als de stichting Scouting Don Bosco Leunen, de statuten zijn hierop afgestemd.

Bevers

tnlogobevers

Welpen

tnlogowelpen

Scouts

scouts

Scouts Plus

scoutsplus