Scouting

scoutingScouting Nederland is een organisatie voor jeugd en jongeren van 5 tot 21 jaar. Ruim 100.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting . Samen met zo´n 25.000 kaderleden (dit zijn leiders, leidsters en bestuursleden) vormen zij de grootste jeugd -en jongerenvereniging van Nederland. Wereldwijd zijn 24 miljoen jongens en meisjes lid van Scouting.

Wekelijks komen jongens en meisjes met hun groep in hun clubhuis bij elkaar om samen allerlei activiteiten te ondernemen. Bij deze activiteiten staat het spel van verkennen centraal.

Het programma dat Scouting aanbiedt is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Baden Powell. Hij verzon het Scoutingspel aan het begin van deze eeuw. Omdat het programma is afgestemd op de interesses en mogelijkheden van het kind en omdat die mogelijkheden per leeftijd erg verschillen kent Scouting 5 leeftijdsgroepen.

De speltak Bevers, voor kinderen van 5 tot 6 jaar; de Welpen, Esta´s en Kabouters voor kinderen van 7 tot 11 jaar ; Verkenners, Gidsen en Scouts 10 tot 15 jaar, Explorers van 14 tot 17 jaar en dan nog de jongerentak van 16 en ouder. Bij alle leeftijdsgroepen is een groeiende zelfstandigheid en daarmee gepaard gaande afnemende begeleiding kenmerkend.

De belangrijkste ingrediënten van het programma zijn :
Buitenleven, Dienstvaardigheid, Expressie, Ontdekken en Sport en Spel. Alle activiteiten zijn gebaseerd op deze 5 interessegebieden. Scouting betekent vriendschap, samenspel, spanning en plezier, maar ook verantwoord leren omgaan met de natuur en je medemens.

Ruim 1500 groepen door heel Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland. Gemiddeld 15 groepen vormen een Scouting district of Regio. Een aantal districten of regio´s vormen een Scouting–steunpunt. Voor meer informatie kijk op hun website.

Binnen Don Bosco Leunen zijn alleen de Scouts aangesloten bij Scouting Nederland. Dit omdat er door de Welpen en Shiva's vrijwel nooit een beroep gedaan werd op de ondersteuning en/of deelgenomen werd aan landelijke of regionale activiteiten van Scouting Nederland.

Bevers

tnlogobevers

Welpen

tnlogowelpen

Scouts

scouts

Scouts Plus

scoutsplus